Опит от други държави

Австралия

Текстът е предоставен от българи доброволци, живеещи в страната.

Ако имате информация, интересни истории и опит в доброволчеството в страната, в която живеете - свържете се с нас за да споделим с повече хора.

Информацията е актуална към 22.04.2020. 

 В условията на настоящата карантина е изключително мобилизирана и доставя много повече топла храна на възрастни хора из цялата страна. Техният уебсайт дава информация за промените в дейността им с цел ограничаване разпространението на Ковид -19, като предоставяне на грижи по домовете на най-уязвимата група в обществото, възрастните хора.

Доброволците съблюдават основните правила за безопасност: хигиена на приготвяне на топлата храна, хигиена на ръцете със задължително нанасяне на антибактериален гел след напускането на адреса за доставка, и непосредствено преди влизане на следващия адрес. Социалната дистанция от 2 м се спазва стриктно, като изключения се правят в конкретни ситуации, например ако възрастният човек не е в състояние да дойде до външната врата и да си вземе доставката.

За хора, които имат симптоми или са се върнали наскоро с всеки получател, например храната се оставя на предварително приготвен стол в преддверието от пътуване, се вземат допълнителни мерки за безопасност на доброволците доставчици.

Публикуван е телефон за 24-часова информация и помощ при нужда (1800 020 080), както и линк към официалната информация, публикувана на сайта на Министерство на здравеопазването.

https://nswmealsonwheels.org.au/Volunteer/What-you-need-to-know-about-coronavirus-(COVID-19)
Основните вестници в страната (например The New Daily) ежедневно публикуват информация и съвети за предпазване от заразата, както и за особена грижа за възрастните хора.

https://thenewdaily.com.au/news/national/2020/03/19/how-to-help-elderly-coronavirus/?fbclid=IwAR2b2zDYkVQ5G7xC9dSKuVabIfe4Z4Lzx8IYQtN6R-3BVdcCr6UCmEuRd4o

 

Много местни организации са организирали система за свързване по местоживеене между възрастен човек и конкретен доброволец, за да се осигури стабилна лична връзка. Това включва ежедневен разговор по телефона, пазаруване, разхождане на кучето, или вземане на поръчка на лекарства от аптеката.

Ще се радваме да споделите :-)