Опит от други държави

Белгия

Текстът е предоставен от българи доброволци, живеещи в страната.

Ако имате информация, интересни истории и опит в доброволчеството в страната, в която живеете - свържете се с нас за да споделим с повече хора.

Информацията е актуална към 07.03.2020

В Белгия, и по-специално в Брюксел, доброволчеството по време на епидемията от корона вирус се организира предимно в социалните мрежи и на специално създадени за случая уеб страници за взаимна солидарност, например https://coronavirus.brussels/index.php/actions-de-solidarite/ и https://www.levolontariat.be/events/coronavirus-besoin-de-volontaires. На тези сайтове са описани дейностите, с които доброволците могат да бъдат полезни и мерките за сигурност, които трябва да спазват.

В момента една от най-необходимите дейности е производството и доставката на ръчно направени предпазни маски (от плат), които да се ползват от гражданите, тъй като хирургичните и по-специализираните маски са в недостатъчни количества и са запазени само за медицинския персонал.

Друга популярна инициатива е да се събират направени от различни деца рисунки, които след това се подаряват – чрез служителите – в старчески домове – на обитателите на тези домове, тъй като в момента достъпът за посетители там е забранен.

Младежи и други съседи се организират по местоживеене в помощ на възрастни хора в техния квартал, които не са в състояние сами да си пазаруват. Доставките на необходимите продукти се осъществяват по безконтактен начин, т.е. оставят се пред вратата, в съответствие с предпазните мерки, въведени по време на карантината.

Не на последно място е и гражданската инициатива в 8 ч. вечерта хората да излизат на балкони, тераси, подавайки се през прозорците, и да аплодират в знак на благодарност усилията на лекари, медицински сестри и други медицински работници, както и на хората от обслужващия персонал в супермаркетите.

Ще се радваме да споделите :-)