Опит от други държави

Франция

Текстът е предоставен от българи доброволци, живеещи в страната.

Ако имате информация, интересни истории и опит в доброволчеството в страната, в която живеете - свържете се с нас за да споделим с повече хора.

Информацията е актуална към 23.04.2020. 

За нашата община, Мезон-Алфорт, както и за Парижки регион,  вече съществуващи организации са поели отговорността за помощ към нуждаещите се.  От една страна това са социалните служби на града, които не спират да функционират и да помагат на възрастни или хора с увреждания за пазаруване. Почистването по домовете е временно отменено по време на епидемията.  Други фактори са действащите вече асоциации. Те са десетки и са с най-разнообразна насоченост: подкрепа на възрастни хора, емигранти, социално слаби, хора с увреждания, проституиращи и прочие. Те се грижат за прехраната и подслона на съответните групи хора.

1) медицински работници и служители в здравеопазването, също сред студенти по медицина и пенсионирани медицински работници

2) Учители, за реални класове (не виртуални) на децата на медицинските работници. Хора за занималня и училище за децата на тези, които по различни други причини са принудени да работят (всички тези хора са платени, но са „доброволци“ в смисъл, че поемат риска да се заразят)

3) доброволци да предоставят жилище близо до болницата за медицински персонал (за да не пътуват)

4) Доброволци за помагане на най-слабите - тези, които нямат жилище, нямат прехрана, нямат нищо: тук има много и различни неща за вършене. Например, ако си ресторантьор или търговец, участваш като предоставяш храна, медикаменти, памперси и прочие. Други участват като готвят, организират, лекуват, раздават и прочие. Всичко е организирано централно от съответните асоциации

5) Подпомагане на самотни, болни или възрастни хора в региона. За това кметството  предоставя съответни задачи

6)  Доброволци, които поддържат телефонна връзка с възрастни или болни самотни хора.

Разбира се, всички сме призовани да бъдем солидарни и да помагаме в нужда на съседите си, без това да е организирано от когото и да било.

За цяла Франция не зная, но за големите градове, не е прието непознати да влизат в личното пространство на хората. Причината е липса на доверие: много измами и кражби се случват, особено при възрастни хора. Затова целта на всичките тези организации е някой да гарантира и да поеме отговорност.

Ето някои организации, чрез които можеш да кандидатстваш за доброволец:

Най-значимите са  т. нар:  Réserve civique. Те набират желаещи за повече от една длъжност: учители и аниматори, медицински персонал, грижа за възрастни хора по квартали, поддържане на телефонни контакти, набиране на храна за социално слаби, поддържане на телефонна връзка, пазаруване за възрастни;

После са service civique : https://www.service-civique.gouv.fr/.  Те набират хора и ги организират по райони. Трябва да се запишеш, за да научиш повече.

Croix rouge https://soutenir.croix-rouge.fr/urgence-covid-19 Червения кръст набира най-вече средства, но и персонал: грижи за хора, които са крайно бедни, домове и приюти за много бедни, хора с увреждания, възрастни хора, жертви на домашно насилие, проституция  и прочие. Те са там, където няма достатъчно финансиране. 

Solidarité santé https://solidarites-sante.gouv.fr/actualites/actualites-du-ministere/article/covid-19-appel-a-volontariat-aupres-des-professionnels-de-sante набират доброволци за медицински персонал. Става дума за много широк спектър от дейности, свързани с грижи за болните.

Ето как се случва в нашия град: ако поискаш да си доброволец, отиваш на сайта на кметството, което те праща на този линк https://maisons-alfort.fr/jeveuxaider-gouv-fr-une-plateforme-solidaire-dentraide-durant-le-covid-19/, който ти обяснява, че за да се запишеш за доброволец, трябва да отидеш на сайта на réserve civique (първото, за което писах). Ако ти си човек, който търси помощ, ти дават телефон за връзка, обясняват на какво имаш право и дали имаш право.

Ще се радваме да споделите :-)