Опит от други държави

Германия

Хамбург

Текстът е предоставен от българи доброволци, живеещи в страната.

Ако имате информация, интересни истории и опит в доброволчеството в страната, в която живеете - свържете се с нас за да споделим с повече хора.

Информацията е актуална към 15.04.2020. 

Много хора проявяват солидарност по време на пандемията от Корона вирус. Те предлагат помощта си на възрастни хора и хора с различни заболявания, като например изпълняват някои техни поръчки.

Корона вирусът сега влияе на ежедневието на всички. По-възрастните хора или тези със съпътстващи заболявания понастоящем трябва да стоят вкъщи, за да избегнат евентуална инфекция. В момента много хора демонстрират солидарност и сплотеност: Предлагат доброволната си помощ на другите, да пазаруват на съседи. Показваме как всеки може да даде своя принос и да помогне.

Доброволците трябва преди всичко да помагат на хората от рисковите групи. „Поставете известия в къщата си, на вашата улица или в съседство“, апелира министърът на здравеопазването Манфред Луча (Германия) към гражданите. „Използвайте социалните медии за мрежи и комуникация във връзка с предлагане на помощ или за искане на такава.“

 • Най-смислено е да помагате на местно ниво, но само ако сте здрави.
 • Свържете се с възрастни, нуждаещи се или болни хора, например във Вашия квартал.
 • Ограничете обаче помощта си до няколко души, за да се избегне риск от  разпространение на болестта.
 • Можете да пускате известия с предложения за помощ във входа на блока си. По този начин можете, както да предложите помощ, така и сами да поискате подкрепа.
 • Можете да поемете пазаруването, поръчките на хора в риск, или да разхождате кучето им.
 • Редовно контактувайте с хората, които трябва да останат вкъщи или са в карантина, тъй като те със сигурност ще се радват да получават обаждания. Защото понякога контакта и разменените думи  помагат срещу страх и лошо настроение.

Предложете помощ чрез социалните мрежи.

Доброволци предлагат помощта си в много местни групи във Facebook. В някои случаи Facebook групите дори са се формирали специално за съседска помощ по време на пандемията от коронавирус. 

Корона онлайн:

 • Под #NachbarschaftsChallenge (Nachbarschaft-Съседи) можете да намерите и търсите помощни предложения в Twitter и Instagram, като доброволците могат да бъдат координирани. Най-добре е да добавите мястото на пребиваване към хаштага.
 • Уебсайтовете предлагат възможност на доброволците и на тези, които търсят помощ, да се намерят един друг. „Много хора в момента са доброволно или задължително под карантина у дома. Ако искате да им помогнете, можете да видите тук къде да подкрепите вашите събратя в съседство!”
 • Използват се съществуващи, локални Facebook или Messenger групи. Например, на 4 март групата за Лангенау се превърна в „Група за помощ на съседи Лангенау“. Сега тя има повече от 150 членове.

Закриването на училища и детски градини поставя пред някои родители въпроса за гледането им. В социалните медии има многобройни оферти от лица, които искат да поемат грижи или да формират частни групи за помощ.

Изрично обаче се посочва, че родителите трябва да се грижат за децата си у дома. Самообразуваните групи, частните грижи и бабите и дядовците не са подходящи за гледане на деца по време на пандемия, тъй като последните най-вече принадлежат към рисковата група.

В публичните и т. нар. социални медии, тъй като пандемията от корона вирус налага необходимостта от допълнителни доброволци. 

Не само завършили медицина се записват за доброволци, като спектърът на дейностите им е широк: тези, които имат такава специалност, както и студентите по медицина, завършили поне 6-ти семестър, работят в областта на медицинското обслужване. 

Всички останали помощници получават задачи предимно в другите зони в зависимост от тяхното образование, знания, опит и според нивото им на обучение. Това са дейности в областта на рентгенологията, медицинските технологии, фармацията, администрацията и грижите.

Ако искате да се включите сега и да помогнете на други хора, има по същество четири неща, които трябва да вземете предвид:

 • Всеки над 60-годишна възраст принадлежи към рисковата група и затова трябва в повечето случаи да остане в къщи и да не се включва, а вместо това да приема помощта на доброволци.
 • Най-добре е да се включите на местно ниво, например в собствения си квартал. Разстоянията трябва да са възможно най-кратки, освен ако не можете да ги покриете със собствен автомобил.
 • Доброволческата дейност трябва да се фокусира върху няколко души. Това означава да не се включвате в големи групи, а по-скоро да помагате на няколко човека един след друг, последователно.
 • Който иска да се включи, трябва да избягва директния контакт с други хора. Винаги трябва да се поддържа разстояние от приблизително 1,50 до 2,00 метра. Освен това трябва да се спазват общите правила за хигиена, като кихане в лакътя и интензивно, често миене на ръцете. НЕ трябва да имате никакъв директен контакт с хора, които са в карантина.

Преглед на офертите и формите на ангажиране

На www.hamburg.de се дават предложения за инициативи и пунктове за контакт от всички жители на града. Този списък се актуализира редовно. Ако се интересувате от публикуването на Вашето предложение или имате въпроси относно него, можете да се свържете с пощенската кутия engagement@basfi.hamburg.de.

 • Хора, които искат да помогнат

Хамбургските доброволчески агенции сега предоставят краткосрочна помощ с централна платформа. След направена регистрация, инициативите могат да бъдат въведени директно на www.freiwillig.hamburg/corona-hilfe. Там предложенията от доброволци и от организации, които предлагат подкрепа, се сортират и се възлагат на тези, които търсят помощ.

 • Хората, които търсят помощ

Хората, които се нуждаят от помощ, също са помолени да подадат заявлението си на www.freiwillig.hamburg/corona-hilfe. Алтернативно-доброволческите агенции също го приемат по телефона. Данни за контакт на www.freiwillig.hamburg/kontakt

По-възрастните хора, изпаднали в трудна ситуация, могат да получат помощ на телефон 4 28 28 8000. Можете също да използвате този номер, за да предложите помощта си за възрастни хора, като например пазаруване, разходка на куче или приятелство по телефона. Цялата информация можете да намерите тук: „Хамбург помага на възрастните хора“.

Доброволческите агенции предоставят подкрепа и информация. Много хора искат да помогнат в настоящата ситуация. За да се гарантира, че това желание за помощ е получено, предложенията и молбите се събират и възлагат онлайн в регионалните доброволчески агенции в Хамбург. Можете да намерите повече информация на www.hamburg.de/engagement и www.freiwillig.hamburg/corona-hilfe.

Доброволци с професионално образование могат да се регистрират в здравната служба на града. За да се даде възможност за систематично насочване на доброволци – специалисти към здравните заведения в Хамбург, е създаден специален регистър. В момента фокусът на здравните служби е привличането на медицински персонал, както и на студенти по медицина с професионален опит. Къде и кога ще бъдат разположени доброволци зависи от настоящите и предстоящи нужди в болници, здравни кабинети и амбулаторни здравни заведения. Здравният орган ще се свързва лично със заинтересованите.

Регистрация в специализирания регистър: Корона: доброволци от здравни професии

За да може колкото се може повече хора да се запознаят и да се възползват от предложенията за помощ, не е необходимо да има само дигитална мрежа (виж въпрос 2), но и да се обърне внимание на хората без (редовен) достъп до интернет.

Не трябва да оставате разочаровани, ако помощта Ви не бъде веднага приета. Важно и правилно е да проявите солидарност сега, за да може Вашите съседи да се свържат с Вас през следващите седмици, ако е необходимо.

Публикувайте Вашата оферта за помощ. Известията имат голямото предимство, че могат да се използват и за достигане до неизвестни съседи, които принадлежат към рисковата група. Обърнете внимание на защитата на личните данни на всички участващи. Активно поканете засегнатите да се свържат с Вас. Тук също е препоръчително да предоставите телефонен номер, за да могат и хората без интернет да използват офертата. 

Използвайте директен подход за активни предложения за помощ. Много хора не са склонни сами да поискат такава. 

Затова директно говорете с Вашите съседи от рискови групи. Ако е възможно, използвайте интернет, телефон или пощенска кутия, за да избегнете ненужен личен контакт. Моля, имайте предвид, че всеки личен контакт в момента представлява риск за тези хора. Бъдете търпеливи, разбиращи и винаги обръщайте внимание на предписанията за разстояние и хигиена.

Във въпрос 1 вече обърнахме внимание на четири общи аспекта. Избягвайте директния контакт, за да не застрашите излишно хората, на които помагате. Изяснете предварително чрез интернет или по телефона какво е необходимо да се закупи или каква друга дейност да се извърши, а също и как да уредите възстановяването на направените от Вас разходи. За предпочитане е безкасово плащане – чрез превод по сметка или например да се плати наведнъж цялата сума след няколко направени покупки.

Трябва да правите закупуването и доставката на продуктите само с добре измити или дезинфекцирани ръце и да ги опаковате. Избягвайте директен контакт и оставяйте поръчките пред вратата. С обаждане можете да гарантирате, че покупките са достигнали местоназначението си. При предавате на поръчки или пари в брой, трябва да се обърне внимание на измиването на ръцете  и спазването на хигиенните правила и от страна на получателите на помощта.

Много хора злоупотребяват с нуждите и доверието на хора в риск за да получат неправомерно пари, ценности или достъп до жилището им.

От ситуацията могат да се възползват телефонни измамници, мними служители на фирми за дезинфекция и тн. Листовка на полицията в Хамбург предоставя важна информация относно защитата срещу  този вид престъпност.

За повече практическа информация има създадени  например- уебинар „Коректна грижа за хората в нужда във времена на Корона“ на мюнхенската асоциация deinNachbar eV в YouTube и  онлайн курс „Обучение по хигиена и дезинфекция“ на инициативата на Saxon Team Sachsen, който е насочен специално към всички доброволци.

Агенцията за доброволческа помощ в Хамбург предлага на доброволците отделна платформа с организации с нестопанска цел, които в момента се нуждаят от редовна помощ и подкрепа.

От началото на тази година финансирането на Форума за помощ за бежанци е достъпно и за всички други проекти и инициативи за доброволен труд за съседско съжителство. Тези средства се отпускат чрез координаторите на доброволния труд в помощ на бежанците на областните служби.

Aktion Mensch предоставя небюрократична спешна помощ: Спешна помощ на Corona в размер на 20 милиона евро подкрепя организации и асоциации, които се занимават с острите проблемни области на „помощ и подкрепа“ и „снабдяване с храни“.

#“Ние ритаме Корона“ е инициатива, инициирана от футболните звезди Леон Горецка и Джошуа Кимих и е подкрепена от много футболни колеги. 3 милиона евро вече са събрани в рамките на няколко дни. Парите ще бъдат дарени на благотворителни организации и социални институции, които са особено засегнати от настоящата ситуация.

Доброволците дават благотворителен принос за нашето общество. За съжаление всяка форма на безкористна помощ също включва рискове.

По принцип социалните организации, църковните институции и други големи организации обикновено са сключили собствени доброволни полици за доброволците си, които влизат в сила в случаи на причинени щети. 

Всеки, който участва лично с доброволен труд, независимо към коя организация, трябва предварително да изясни до каква степен неговата собствена застраховка има покритие.

Можете да намерите повече информация за застраховката за отговорност и злополука тук:

Застраховка “Гражданска отговорност”

С цел да защити доброволците от щети, Хамбургският свободен и ханзийски град сключи договор за колективна отговорност в случай, че няма приоритетни обезщетения или застрахователни претенции.

Този договор за колективна отговорност обаче не освобождава клубовете, сдруженията, фондациите, организациите или други органи от задължението да осигуряват защита на своите доброволци чрез собствена застраховка за отговорност.

Застрахователната защита по договора за обща отговорност се прилага само, ако няма друга застраховка за отговорност чрез съответната организация, в която доброволецът участва или самият той няма частна застраховка за отговорност за причинени от него щети. 

Това е така наречената субсидиарна отговорност. 

Застраховка срещу злополука

От Задължителната застраховка срещу злополуки в съответствие с VII Социален кодекс (SGB) се възползват частично и доброволците, но тя не важи за всички.

Застраховката обхваща например доброволци в Бърза помощ, спасителни служби, в публични институции, техните асоциации или работни групи, в обществени религиозни общности, в образованието, в здравеопазването, в селското стопанство и в селскостопанските професионални сдружения (кооперации). Доброволците в частните юридически организации, които действат от името, или с изричното съгласие на общините, обществените религиозни общности и техните институции, също са обхванати от задължителна застраховка за злополука.

Ако доброволно участвате в друга организация, пояснете с тях дали имате застрахователно покритие. Ако сте активни в условията на съседска помощ без връзка с организация, моля, имайте предвид, че няма законово покритие за застраховка срещу злополука. Можете да намерите повече информация на www.hamburg.de/versicherungsschutz

Доброволците често използват собствена кола, например за пазаруване.

Както при застраховката за лична отговорност, се прилага личната Застраховка „Гражданска отговорност“ на собственика на превозното средство.

В тази изключителна ситуация циркулират в социалните медии много неверни съобщения и конспиративни теории, относно вируса и държавните мерки за неговото овладяване. Покажете ясна позиция и предотвратете разпространението на съмнителна информация. Трябва да се предотвратява настъпването  на паника и объркване като се информираме за вируса на короната само от проверени и качествени източници.

На тази подстраница на Федералния център за здравно образование можете да разберете как да разпознаете надеждна информация за вируса, за какво да внимавате в социалните мрежи и как можете да оцените сериозността на уебсайтовете.

Дарения на кръв са спешно необходими, особено в трудни времена. Поради общата несигурност, причинена от вируса, броят на кръводаряването в Хамбург намалява значително. Когато дарявате кръв, не се излагате на повишен риск от инфекция поради мерките за защита от инфекция и съществуващите хигиенни стандарти. 

Засега няма данни за предаване на коронавирус чрез кръвопреливане. За да се избегнат затрудненията, Институтът „Робърт Кох“ и Службата за кръводаряване в Хамбург апелират към всички желаещи, които са здрави и не са пребивавали в рискови райони през последните няколко седмици,  да продължат да даряват кръв.

Ще се радваме да споделите :-)