Опит от други държави

Италия

Южна Италия

Текстът е предоставен от българи доброволци, живеещи в страната.  

Ако имате информация, интересни истории и опит в доброволчеството в страната, в която живеете - свържете се с нас за да споделим с повече хора.

Информацията е актуална към 04 април 2020

1. На касите на супермаркетите, при плащане на сметката те питат дали искаш да направиш дарение от  1 €, което бива добавяно директно и се отразява като такова в сметката ти ;

2. На излизане от супермаркета има организиран щанд на Гражданска защита, където всеки може да остави закупена стока, по негова преценка;

3. На сайта на Общината – гр. Фоджа, Пулия, Италия  – има няколко прозореца с информация къде можеш да направиш дарения – по банков път, в специално създаден за това фонд, да дариш храна в определени пунктове. Ако си собственик на малко магазинче за хранителни продукти и искаш да се включиш в набирането на средства или продукти за нуждаещи се хора, както и да си един от магазините, където да пазаруват тези, които са получили ваучери за храна – PARTECIPA ALLA VENDITA MEDIANTЕ BUONI ALIMENTARI; както и ако самият ти си нуждаещ се /останал си без доходи и нямаш как да си купиш продукти/ – да кандидатстваш за ваучери за храна, които дава общината – RICHIEDI IL BUONO ALIMENTARE.

Много фурни за хляб и зарзаватчийници, в края на деня оставят, разпределени в торби, непродадените продукти – хлебчета, парчета пица, малки гевречета, които тези хора, които нямат възможност да си купят отиват и си ги вземат гратис.

  • Екипите на Гражданска защита и Каритас, Италия работят в синхрон, за да доставят до домовете на хората всичко, което им е необходимо – хранителни продукти,  лекарства, газ и др.
  • Супермаркетите и по-големите аптеки приемат заявки по телефона и правят доставки по домовете.
  • Поръчки за доставки по домовете се приемат и от доста ресторанти и пицарии.
  • На сайта на Община Фоджа – специален прозорец за сваляне на мобилно приложение – PORTAMELO – www.portamelo.it – където можеш да направиш заявката си за доставка – от включилите се в него търговци – на храна, лекарства, пица, кафе.
  • Във входовете на кооперациите се поставят бележки с телефонните номера и имената на доброволци, готови да напазаруват и донесат до дома това,от което имате нужда /обикновено са млади хора, които живеят в същия вход или съседния вход на блока/.

Тук е много разпространено, особено в централните части на градовете, където сградите са стари, без асансьори, да се пазарува от мобилни търговци на хляб, мляко, паста, други хранителни продукти, почистващи препарати, като се спускат от балконите на високите етажи, с помощта на въжета, кошници. Когато чуе подвикващия глас на млекаря или хлебаря, домакинята пуска кошницата с листче със списък на продуктите, от които има нужда, и парите и получава обратно в кошницата самите продукти и евентуалното ресто. Тъй като италианците обичат изключително много директния контакт, много често самата комуникация се осъществява на висок глас….   В Неапол, например, тази добре работеща вековна практика в днешно време, във време на криза се е доразвила така – има поставени кошници, на които пише – АКО ИМАШ ВЪЗМОЖНОСТ – ОСТАВИ, АКО СИ В НУЖДА – ВЗЕМИ СИ.

Когато гражданите се движат (само по определени причини), попълват и носят със себе си Декларация, която трябва да представят при проверка от патрулиращите групи. Ако предоставят неверни данни, подлежат на глоба и до 6 месеца затвор.

Джорджо Армани, освен че беше първият известен италианец, който дари  1 млн €, пренастрои производството на всичките си фабрики и започна веднага да произвежда защитни облекла за еднократна употреба за медицинските екипи.

Ферари пренастрои една от последните си фабрики, най-високо технологичната, за производството на апарати за обдишване на болните.

Фоджа, Пулия, ИТАЛИЯ

Ще се радваме да споделите :-)