Опит от други държави

Кувейт

Текстът е предоставен от българи доброволци, живеещи в страната.

Ако имате информация, интересни истории и опит в доброволчестввото в страната, в която живеете - свържете се с нас за да споделим с повече хора.

Информацията е актуална към 04.2020.

В Кувейт 2/3 от населението са временно пребиваващи наемни работници от други държави. Сред тях рядко има възрастни хора, тъй като само по-младите идват да работят и да подкрепят семействата си в родните държави.   

Основната нужда в кризата е финансова, тъй като много от тези хора са загубили цялото си препитание от средата на март, и тъй като не им се полагат социални помощи, са на прага на гладуването. 

Организациите AWARE и HOPE Kwait с помощта на доброволци подготвят пакети с храна, за да ги раздадат на нуждаещите се. От друга страна, кувейтските граждани разполагат с много прислуга, която се грижи за болните или възрастни хора. Всички наемни работници от чужбина живеят под наем, тъй като нямат право да закупуват имоти – техните хазяи на доброволни начала са опростили наемите за март, април и май, за да облекчат положението им.

Някои части на Кувейт са вече под пълна карантина – там държавата предоставя храна, която се разпределя с помощта на доброволци.

Организации, които учестват в описаните доброволчески дейности нямат активен уебсайт, но имат страници във Фейсбук, където обаче няма актуална информация. Комуникират най-вече с лични имейли до членовете си. 

По-актуална информация имат в Инстаграм. Там е публикуван номер – 65523746 – на който могат да пишат хора, които се нуждаят от  помощ, използвайки WhatsApp.  За да има достъп до тази помощ, човек тряба да е член на Центровете на AWARE или TIES.

В Кувейт е въведен вечерен час – от 5 ч. след обяд до 4 ч. на другата сутрин е забранено излизането от домовете. 

В Инстаграм има обяснения как се обявява вечерният час (по микрофони на високоговорителите на отбранителните системи), какво да се прави, ако има спешна нужда от лекарска помощ (попълва се онлайн молба),  описание на типичните симптоми на Ковид-19, съвети как да подсилим имунната си система, и илюстрация на разстоянието, което трябва да се спазва, когато сме навън. Има също филмчета с подробни указания как да се предпазим от разпространението на вируса, много подобни на тези, които виждаме по телевизията в цяла Европа.

Ще се радваме да споделите :-)