Опит от други държави

Нова Зеландия

Текстът е предоставен от българи доброволци, живеещи в страната.

Ако имате информация, интересни истории и опит в доброволчеството в страната, в която живеете - свържете се с нас за да споделим с повече хора.

Информацията е актуална към 15.04.2020. 

Правителството на Нова Зеландия обяви 4-то ниво от системата за предупреждение на страната във връзка със заплахата от разпространението на COVID-19. Вероятно мерките, предприети от правителството, ще останат в сила в продължение на няколко седмици. Ето как управляващите дават насоки на населението:

Нуждаем се от Вашата подкрепа, за да защитим Нова Зеландия и да премахнем заплахата от COVID-19. Мерки за правоприлагане може да се използват, за да се гарантира, че всички действат заедно, сега.

 • Всички трябва да останат вкъщи, с изключение на тези, които предоставят основни услуги.
 • Осъществявайте физически контакт само с хората, с които живеете.

Не се притеснявайте, през това време ще имате достъп до всички необходими неща, включително лекарства, храна и други домашни консумативи.

 • Супермаркетите, аптеките и хранителните банки ще останат отворени.
 • Когато семейството Ви има нужда от продукти, ако е възможно нека пазарува само един член на семейството. Докато сте в магазина спазвайте правилата за хигиена и физическа дистанция от 2 метра.
 • Млекарниците и хранителните банки ще прилагат строга политика “един човек влиза, един човек излиза”. Няма да им бъде позволено да продават или предоставят храна, приготвена в помещенията, в които се пазарува.
 • Първичната промишленост, включително производството и преработката на храни и напитки, ще продължи да функционира.
 • Куриерите ще продължат да превозват и доставят храна.
 • Доставките на хранителни стоки – като My Food Bag и Hello Fresh – ще продължат, стига храната да не е предварително приготвена.
 • Заведенията няма да имат възможност за взимане на приготвена храна на място. 
 • Магазините за алкохолни напитки ще бъдат затворени, освен ако не са в рамките на Лицензирана надеждна зона, в такъв случай ще работят при стриктна политика “един човек влиза, един човек излиза”. В супермаркетите ще се продават вино и бира. 

Всички места, където може да има струпване на хора трябва да бъдат  затворени. Това включва:

 • барове
 • ресторанти
 • кафенета
 • фитнес зали
 • кина
 • басейни
 • музеи
 • библиотеки
 • детски площадки и всяко друго място, където общественият събор трябва да затвори функцията си лице в лице.

Забранява се организирането на събирания на хора, включително семейни и социални. Това включва рождени дни, погребения и сватби. Тази мярка не обхваща работни места, свързани с предоставянето на основни услуги.

 • Събирането на боклука няма да бъда спряно. Проверете уебсайта на местната власт за рециклиране.
 • Националната поща и куриерските фирми ще продължат да извършват доставки.
 • Перални за самообслужване могат да останат отворени, стига всички да спазват 2-метрова физическа дистанция.
 • Бензиностанциите  ще останат отворени и ще бъдат заредени.
 • Общественият транспорт, регионалните полети и фериботите са ограничени. Ще могат да се използват от хората, заети в основни услуги и превоз на товари.
 • Общественият транспорт ще може да се използва за важни пътувания, например до супермаркета или лекар, но опциите ще бъдат ограничени.
 • Строителните работници ще продължат да работят в случаите, когато е необходимо за поддържане на здравето или безопасността на хората.
 • Можете да отидете на разходка, да бягате или да карате колело. Тренировките оказват добро влияние на психичното здраве на хората.
 • Ако решите да тренирате, трябва да сте сам или с човек, с когото живеете.
 • Спазвайте 2 метра дистанция от останалите хора.
 • Не избирайте дейности, които може да изискват служби за търсене и спасяване. Например плуване, сърфиране, плаване с лодка, лов или преход в планини. Ако не се чувствате добре, НЕ излизайте навън.
 • Целта на оставането вкъщи е да се намали предаването на вируса.
 • За да бъде ефективна мярката, от Вас се изисква да имате физически контакт само с хората, с които живеете.
 • Ако живеете сам, можете да се разберете с друг човек, който живее сам, или с домакинство да бъде част от Вашата самоизолираща се група или така наречения балон. Това може да включва най-много 2 домакинства и те трябва да бъдат в един и същи град.
 • Ако искате да говорите с приятел, обадете се или направете видео чат с тях.
 • Ако искате да говорите със съсед, направете го през оградата.
 • Децата могат да пътуват между домовете на разделени родители, стига те да живеят в един и същи град.
 • Разбира се, можете да занесете хранителни продукти на други хора, но оставете покупките на вратата. Винаги спазвайте дистанция от 2 метра.

Ако не сте сигурни каква помощ е на разположение или не знаете към кого да се обърнете за помощ, позвънете на безплатната държавна линия за помощ на телефон 0800 779 997 (от 8 до 22 часа, 7 дни в седмицата).

Само предприятията, които са от съществено значение, могат да останат отворени през периода на предупреждение от 4-то ниво. Ако даден бизнес не е сигурен дали предлага услуги или продукти, които са квалифицирани като съществени, той трябва да затвори.

Ако имате бизнес или сте работник в друга сфера, все пак може да работите – стига това да е от дома ви. Ако не можете да работите дистанционно, трябва да останете у дома.

Правителството предприема мерки, за да подкрепи всички хора в Нова Зеландия в този период. Това включва:

 • програма за субсидиране на заплатите
 • подкрепа за отпуск и самоизолация
 • бизнес парични потоци и данъчни мерки.

Ако получавате финансова подкрепа, като обезщетения например, ще продължите да я получавате.

Погребалните агенции ще продължат да предоставят основни услуги. Въпреки това събирането за погребения не е разрешено, докато Нова Зеландия е обявила 4-то ниво на предупреждение.

Само хора, които са били изолирани в едно домакинството с починалото лице, могат да отидат в погребалния дом и на гробището, и то само ако те са в един и същи регион. Обърнете се към погребалната агенция относно конкретни уговорки, включително как да спазвате физическа дистанция.

Това може да е труден момент за Вас и Вашето семейство. Ако усетите, че не се справяте със ситуацията, е важно да поговорите със здравен специалист. За помощ можете да се обадите или да изпратите SMS 1737 – безплатно, по всяко време, 24 часа на ден, 7 дни в седмицата – за да разговаряте с обучен съветник.

Всички училища и центрове за образование в ранна детска възраст са затворени.

Училищата ще предоставят информация директно на всички родители какво означава това за тях.

Прекъсването на учебната програма влиза в сила от понеделник, 30 март. Училищата работят върху идеи за преподаване онлайн и дистанционно.

Когато е възможно, хората, заети в сферата на основните услуги, трябва да вземат сами мерки за гледането на деца от 0 до 14 години. Знаем, че това няма да е възможно за всички. Затова има алтернатива – тези родители да имат достъп до училища и детски градини и да продължат да работят. Вашият работодател ще ви съобщи дали се квалифицирате за тези цели.

Здравните заведения са част от основните услуги и ще останат отворени. Все още можете да получите медицинска помощ, ако имате нужда. Това включва здравни услуги, като национална здравна линия, лични лекари, грижа за онкоболни, услуги за подпомагане за хора с увреждания и възрастни.

Ако прецените, че имате нужда от преглед от лекар или друг медицински специалист, ТРЯБВА първо да се обадите. Повечето консултации ще се извършват по телефона или чрез видеоконферентен разговор, за да се намали риска от разпространение на COVID-19 чрез контакт между хора.

Ако е необходима среща лице в лице, Вашият лекар или друг медицински специалист ще организира това с Вас.

Моля, обаждайте се на национална здравна линия само ако Вие или някой, когото познавате, чувства неразположение или се нуждаете от медицински съвет, а не за общи въпроси относно COVID-19. Важно е национална здравна линия да може да отговаря на обаждания от онези, които се нуждаят от медицинска помощ. Колкото повече хора се обаждат за обща информация, толкова по-малко хора, които имат нуждаят от медицински съвет, ще успеят да се свържат. Ако не можете да се свържете и имате тежък здравословен проблем, например затруднено дишане, свържете се със спешните служби (обадете се на 111).

При 4-то ниво на заплаха всички видове пътувания са забранени. Изключение се прави само за съществени причини – за да закупите храна или лекарства или за да отидете на работа, ако сте зает в сферата на основните услуги.

Пътуване ако не се чувствате добре или сте в рискова група 

Ако не се чувствате добре или сте в рискова група, трябва да избягвате напускането на дома си. 

Обществен транспорт, такси и споделено пътуване

Може да използвате обществен транспорт, такси или услуги за споделено пътуване само за съществени нужди. 

Личен автомобил и безмоторно придвижване

Използването на личен автомобил за придвижване, свързано със съществени нужди, е разрешено. Но можете да пътувате само с хора от Вашето домакинство. 

Също така можете да се придвижвате пеш или с колело, при условие че спазвате изискването за физическо дистанциране от 2 метра.

Международни полети

Посетителите и туристите все още могат да използват международни полети, за да се приберат у дома, но търговските полети са повлияни от ситуацията.

Не ходете на летището, освен ако нямате билет. Ако нямате билет, свържете се директно с туристическа агенция или авиокомпания. Ако не можете да се сдобиете с билет, моля, свържете се с посолството на Вашата държава.

Вътрешни полети

Докато е в сила ниво 4 на предупреждение, въздушното пътуване ще се използва само за превоз на хора, които извършват основни услуги, и за превоз на товари.

За хората в риск е от изключително значение да останат вкъщи и да помолят други да пазаруват вместо тях. Просто трябва да ги помолите да оставят покупките на вратата, а не да влизат.

Вие сте изложени на висок риск, ако сте на възраст над 70 години, имате нарушена имунна система или съпътстващи заболявания. Това включва чернодробни заболявания, рак, бъбречни заболявания, сърдечни заболявания и захарен диабет, бременни или такива, които приемат имуносупресори.

Трябва да вземете повече предпазни мерки, за да се предпазите от всички инфекции, включително COVID-19.

Ако има друго извънредно положение докато е в сила 4-то ниво на предупреждение, трябва да направите това, което обикновено бихте направили.

Ако почувствате земетресение: снишете се, покрийте се и изчакайте труса да отмине. Ако сте близо до брега, помнете, че ако земетресението е дълго или силно: трябва да се махнете.

Ако властите Ви съветват да се евакуирате заради цунами, наводнение, пожар или друга извънредна ситуация, следвайте съветите за евакуация.

Заповедите за спешна евакуация ще отменят изискването да останете у дома. Ако трябва да напуснете къщата си, вземете със себе си чантата с всичко необходимо и се опитайте да избегнете контакт с хора, които не са от Вашето домакинство. Стойте на 2 метра от другите.

Ако животът или имуществото Ви са застрашени, обадете се на 111 за полиция, пожарна или линейка.

Ще се радваме да споделите :-)