Проект "Сайт с инструкции за  доброволци,  граждани и организации" и екипът, който го реализира

Идеята и целта:

  1. Осигуряване на  платформа, с която доброволци да бъдат на един клик разстояние от информация за самообучение и реакция в кризисни моменти – инструкции, самообучение, полезна информация как да постъпим като доброволци, ако попаднем в различни ситуации. В кризисна ситуация точните и ясни инструкции дават увереност на доброволците да бъдат адекватни. 
  2. Улесняване на общини, НПО, болници, други институции при набиране и работа с доброволци. Институциите ще имат на разположение обучени доброволци и инструмент, към който да ги насочат за бързо самообучение и подготовка.
  3. Максимално бърз достъп до информация за предоставяне на услуги за граждани, попаднали в кризисна ситуация; готови инструкции и протоколи за действие

Примерен казус: Как да доставим храна на човек под карантина? Нормална стандартна ситуация на много от доброволците в днешната криза. При тази ситуация доброволецът знае ли как да се придвижва безопасно в града, как да контактува с напълно непознати, на които доставя храна, как да остави покупките, как да вземе парите? Последователността от действия се нарича протокол или алгоритъм за действие. 

ПРОБЛЕМ: нуждата от бърза полезна информация за граждани и доброволци - на едно място.

  1. Доброволците не са неизчерпаем ресурс, който в моменти като този трябва да бъде адекватно използван. В момента доброволци проявяват желание да бъдат такива, не разполагаме с нормативна база за доброволчеството, няма инструмент за бързо инструктиране и обучение и не разполагат с бърз информационен ресурс. 
  2. Има много налична информация, разпръсната по различни сайтове, мрежи и т.н, но това не е достатъчно за хора, които търсят бързо информация във връзка с проблеми, свързани с извънредното положение и за доброволци. 

Във Фейсбук групата “Ще се справим заедно – Извънредно положение България”, част от Инициативата “Ще се справим заедно”, имаме вече събрана и генерирана много информация, която би била полезна, стига да се структурира в интуитивно приложение или сайт, максимално опростено и бързо за ползване.

Как можем да въздействаме?

  1. Споделяне добри модели и решения, които ни помагат да се справим с кризата и да достигнем с помощ до максимално широк кръг от нуждаещи се.
  2. Подкрепа към координираните действия  между държавните и местни структури и гражданските организации на етап “бърза реакция и справяне със ситуацията” там където е най-наложително.
  3. Организирането и координирането на действия на доброволни екипи на областно ниво за предоставяне на дарения и помощ на самотни възрастни хора дарения за социални услуги, за възрастни хора, хора с увреждания, деца в риск, терминално болни, бездомни хора, бежанци и др., при необходимост и съгласувано с местните щабове.
  4. Подкрепа на институциите и възникналите инициативи за справяне за достигане до максимален брой съмишленици,  дарители и ползватели на спешни доставки по областите. 

Кой стои зад идеята на отбора?

Кампания „Ще се справим заедно“ е посветена на борбата да се справим в условията на извънредното положение, да намерим адекватна подкрепа за най- уязвимите, да насочим ресурси към най-нуждаещите се.

Кампанията обединява десетки организации, стотици активисти и граждани, които безвъзмездно отделят от времето си за да подпомагат деца и семейства в нужда, стари и самотни хора, хора с увреждания. Голяма част от тях са обединени от Фейсбук група, наречена „Ще се справим заедно“.

Защо Мостове? Сдружение Общност Мостове сме една от тези над 60 организации и участието ни на този хакатон и продукта, който ще произведем е нашия принос към инициативата и каузата да се справим заедно по време на извънредното положение.

В разгара на една от най-големите световни кризи изобщо, кампанията стартира на 13 март с началото на Извънредното положение в България. През последните дни множество граждански организации, активни граждани и доброволци направиха чудеса от солидарна социална работа!

Социалните мрежи са по-социални от всякога – затворените в домовете си хора общуват, търсят помощ, държат се в кондиция в тези необичайни условия.

И най-вече проявяват солидарност! Това видяхме в групата на кампанията „ЩЕ СЕ СПРАВИМ ЗАЕДНО! Извънредно положение – България“.

С участниците във фейсбук  групата, Движението „Ще се справим заедно“ набъбна до няколко хиляди.

Станахме свидетели на трогателни жестове, на светкавична реакция и на екипна работа.

Ето какво направиха граждани и организации, участници в движението:

– Участници от Faceook групата сигнализираха медиите и властите за спасяването на бедстващи международни шофьори в Словения. В следствие на тази акция десетки тирове бяха конвоирани до България, където доброволци им предложиха места, където да спазват карантина.

– 12 доброволци от групата се организираха и започнаха да шият маски, които се предоставят безплатно на центрове за социални услуги, служби по трудова медицина, на доброволци, които подпомагат нуждаещи се и нямат никакви предпазни средства. до този момент над 2000 маски са раздадени още в първите дни на най-нуждаещите се.

– До този момент психолози подготвят безплатни онлайн консултации, телефонни линии за психологическа помощ на хора в нужда.

– Неправителствени организации организират доброволци, променяйки целия си начин на работа за да могат да подпомагат адекватно на условията хората, за които се грижат, както и за хора от общността.

– Центрове за социална рехабилитация и интеграция, които затвориха вратите си за потребители по разпореждане на Министерството на труда и социалната политика, реорганизираха дейността си и провеждат консултации, терапевтични сесии по телефона и патронажна грижа. 

– 245 здравни медиатори  в 137 общини раздават брошури, съветват и провежда множество разговори в ромските общности по места.

– Социални услуги, ръководени от НПО излязоха в общностите и водят активни кампании за предпазване от вируса в градовете в Шумен, София, Кюстендил, Бургас и др.

– На 17 март заедно отбелязахме и Световния ден на социалната работа, в който се включиха над 70 социални услуги в страната с призивът #ЩеСеСправим

Общностите са силни, когато са заедно! Никой не трябва да бъде изоставен!

Ще се радваме да споделите :-)