Опит от други държави

САЩ

 УИСКОНСИН, СЕВЕРОЗАПАДНИ ЩАТИ

Текстът е предоставен от българи доброволци, живеещи в страната.

Ако имате информация, интересни истории и опит в доброволчеството в страната, в която живеете - свържете се с нас за да споделим с повече хора.

Информацията е актуална към 13.04.2020. 

Преди всичко, прави впечатление, че в САЩ има голям недостиг на доброволци. Комуникацията относно помощта за нуждаещите се се осъществява на две нива, по интернет и лице в лице – проверяване от врата на врата дали възрастните хора са добре.

Възрастни

Помощта е насочена основно към възрастните и хората, които нямат работа – проект Meals on Wheels за доставяне на храна по домовете. 

Хора без доходи заради кризата

Друга форма на подпомагане са хранителните банки, които в момента са претоварени – твърде много хора нямат пари (60% от американците живеят от заплата до заплата, без никакви спестявания), нямат какво да ядат и се редят за храна на тези банки.

Има също квартални асоциации за взаимопомощ – хората, живеещи в определен квартал, се информират взаимно за ресурси – кой от какво има нужда и кой какво може да дари. Например, в град Уауатоса, щата Уисконсин, има 31 активни съседски асоциации. Хората могат да използват карта и да идентифицират своята асоциация. Освен обмен на храна, ресурси и помощ, асоциациите получават и парична подкрепа от местни компании: https://www.wauwatosanac.org/neighborhoods/?fbclid=IwAR2vXbVhlke9GxL2am5_CDOoL-xVAHekNx9PB02uLwCPKE-2RnUsO6KkRoE

Друга система от програми за подпомагане, създадена от Президента Клинтън, и още работеща ефективно, е Корпус Америка (Americorps), нещо като Корпус на мира, но вътре в Щатите. Участниците са доброволци или на минимално заплащане, но след приключване на участието си могат да получат финансова помощ за обучение в колеж. Тази програма предлага информация за Корона вирус, както и “10 начина да помогнете на общността по време на Ковид-19”:
1. Даряване пари на НПО
2. Даряване храна и участие като доброволец в хранителни “банки” и “килери”
3. Доставяне продукти и сготвена храна на възрастни хора (Meals on Wheels).
4. Училищни доброволци: Доставяне храна и други консумативи на уязвими семейства към местното училище
5. Даряване на кръв чрез местната организация на Червен кръст. Даренията на кръв са намалели драстично в тази криза.
6. Медицински доброволци, ако имате медицинска подготовка като обучени медицински доброволци към National VOAD, или професионалисти доброволци към местния Корпус на медицински резерви.
7. Даряване на медицински консумативи и оборудване чрез FEMA’s National Business Emergency Operations Centre
8. Поддържане на контакт със съседи, приятели и близки, особено възрастни и самотни хора около вас – едно обаждане по телефона, есемес или поздрав от улицата от разстояние може да осмисли деня им и да им даде надежда.
9. Запишете се за доброволец в кварталната общност.
10. Работете като доброволец от вкъщи.

Ще се радваме да споделите :-)